UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Nieuws

Haarlemse gymnasiaste winnaar van de Olympiade Nederlands 2023

Charlotte Schravendijk van het Stedelijk Gymnasium Haarlem heeft de Olympiade Nederlands 2023 gewonnen. De Olympiade Nederlands werd dit jaar georganiseerd door het team Profielversterking Nederlands van de Rijksuniversiteit Groningen. De finale vond afgelopen vrijdag plaats in Groningen. Acht middelbare scholieren uit Nederland en Vlaanderen presenteerden tijdens de finale hun onderzoek dat ze als finaleopdracht hadden…

Lees meer

Afscheid van Frits van Oostrom als Universiteitshoogleraar

Smaakmakers gelanceerd Ter gelegenheid van het afscheid van Frits van Oostrom als Universiteitshoogleraar van de Universiteit Utrecht is de website Smaakmakers gelanceerd, met een serie van vijf korte films die vooral bedoeld zijn om leerlingen nieuwsgierig te maken naar vijf klassiekers uit de Middelnederlandse literatuur: Karel ende Elegast, Walewein, Moriaen, Beatrijs en Lanseloet van Denemarken….

Lees meer

Utrecht Stimuleringsfonds Onderwijs: vijf projecten gehonoreerd

Impuls voor innovatie van academisch onderwijs Om onderwijs te blijven vernieuwen en verbeteren, stelt de Universiteit Utrecht jaarlijks geld beschikbaar voor innovatieve projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van het academisch onderwijs. De beoordelingscommissie van het Utrechts Stimuleringsfonds Onderwijs (USO) heeft vijf projecten geselecteerd die ofwel gericht zijn op nieuwe innovaties, ofwel onderzoeken hoe bestaande…

Lees meer

Drank & drugs in de achttiende eeuw

Achttiende-eeuwers hadden de beschikking over een rijk menu aan psychoactieve stoffen. Naast verschillende vormen van alcohol (bier, wijn, jenever), opium (opiumpillen, laudanum) en tabak (pijptabak, snuiftabak) vonden nieuwe stimulerende middelen als koffie, thee en chocolade hun weg naar herbergen, koffiehuizen en huishoudens. De afgelopen dertig jaar signaleerden historici een ‘soft drugs revolution’ (Goodman, 1995) en…

Lees meer

Oproep voor bijdragen CARAN-conferentie

Taalkunde, literatuur en onderwijs: Nederlandse taal in contact Het bestuur van de Caribische Associatie voor Neerlandistiek  nodigt u van harte uit om een bijdrage te leveren aan de zevende CARAN-conferentie, die gehouden wordt van woensdag 6 tot en met zaterdag 9 december 2023 aan de Universiteit van Aruba in Oranjestad, Aruba.  Voor de conferentie verwelkomen…

Lees meer

Subsidie Virtueel Internationaal Samenwerkingsproject: Nederlands-Zuid-Afrikaanse koloniale literatuur

Aan een project van Tycho Maas is een VIS-subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap toegekend. In een Virtueel Internationaal Samenwerkingsproject (VIS) werken Nederlandse en buitenlandse studenten op afstand samen aan een project dat lokale vraagstukken koppelt aan een perspectief dat landsgrenzen overstijgt. Tycho Maas is universitair docent vroegmoderne tekstcultuur bij de opleiding…

Lees meer

Aanwezigheidsplicht: een schoolse mepliniaal

Vertrouw op intrinsieke motivatie van studenten Als een student ervoor kiest om niet naar college te komen, moet dit niet worden tegengewerkt. Dit vindt Henrik Laban, student Taal- en cultuurstudies en Nederlandse taal en cultuur. Het zal volgens hem het niveau in de collegezalen alleen maar bevorderen als alleen gemotiveerde studenten komen. Opinie Door Henrik…

Lees meer

Vacature postdoc in Berlijn

In de onderzoeksgroep van Professor Dr. Matthias Hüning is er een vacature voor een PostDoc. Hij is op zoek iemand die (net) gepromoveerd is en die belangstelling heeft voor historische en/of sociolinguïstische vraagstellingen, liefst met betrekking tot het Nederlands en het Duits. Een vergelijkend perspectief op deze (en meer) talen staat in zijn onderzoek centraal…

Lees meer